Zoeken:

Vloerkleed schoonmaken: een snelle en effectieve gids

Ben je het zat dat je mooie vloerkleed er niet meer zo fris uitziet? Geen zorgen, wij zijn hier om te helpen! In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het schoonmaken van een vloerkleed. We geven je handige tips en tricks, zodat jij je kleed er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Lichtbruin vloerkleed onder een zwarte salontafel en een lichtbruine bank vloerkleden

Waarom is het belangrijk om je vloerkleed schoon te maken?

Een vloerkleed is een mooie toevoeging aan je interieur. Het geeft sfeer en warmte aan je ruimte. Maar helaas worden vloerkleden ook snel vies. Stof, vuil, vlekken, huisdierharen, noem maar op… Al deze dingen kunnen zich ophopen in de vezels van je kleed. En dat wil je natuurlijk niet!

Door regelmatig je vloerkleed schoon te maken, verleng je niet alleen de levensduur ervan, maar zorg je er ook voor dat je huis schoon en fris blijft. Bovendien is een schoon vloerkleed veel hygiënischer, vooral als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Hoe kun je je vloerkleed het beste schoonmaken?

Het schoonmaken van een vloerkleed kan behoorlijk wat tijd en moeite kosten, maar met de juiste methode en producten kom je al een heel eind. Hier is onze stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van je vloerkleed:

Stap 1: Stofzuigen

De eerste en belangrijkste stap is het grondig stofzuigen van je vloerkleed. Hiermee verwijder je los vuil, stof en haren. Zorg ervoor dat je zowel de boven- als onderkant van het kleed stofzuigt. Gebruik een goede kwaliteit stofzuiger met een krachtige zuigkracht voor het beste resultaat.

Stap 2: Vlekken behandelen

Als je vlekken op je vloerkleed hebt, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik een mild reinigingsmiddel of maak een mengsel van water en azijn om de vlek voorzichtig te deppen. Vermijd wrijven, want dit kan de vezels beschadigen. Laat het reinigingsmiddel even intrekken en dep het vervolgens droog met een schone doek.

Stap 3: Dieptereiniging

Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je ervoor kiezen om je vloerkleed diep te reinigen. Dit kan met behulp van een stoomreiniger, tapijtreinigingsmachine of door het kleed naar een professionele reiniger te brengen. Volg altijd de instructies van de fabrikant of professional om schade te voorkomen.

Stap 4: Luchten

Na het schoonmaken is het belangrijk om je vloerkleed goed te laten luchten. Hang het buiten op een zonnige dag of leg het op een goed geventileerde plek neer. Hierdoor kan het kleed goed drogen en worden nare geurtjes verwijderd.

Tips voor het onderhoud van je vloerkleed

Naast het regelmatig schoonmaken van je vloerkleed, zijn er ook een paar eenvoudige onderhoudstips die je kunt volgen om de levensduur ervan te verlengen:

  • Stofzuig je vloerkleed minimaal één keer per week, of vaker indien nodig.
  • Plaats een deurmat bij de ingang van je huis om vuil en stof zoveel mogelijk tegen te houden.
  • Draai je vloerkleed regelmatig om om slijtage gelijkmatig te verdelen.
  • Behandel eventuele vlekken zo snel mogelijk om blijvende schade te voorkomen.

Conclusie

Het schoonmaken van een vloerkleed vergt tijd en inspanning, maar met de juiste technieken kun je je kleed er weer als nieuw uit laten zien. Volg onze eenvoudige gids, blijf consequent in het onderhoud en geniet jarenlang van een fris en schoon vloerkleed. Heb je nog geen vloerkleed in huis om schoon te maken? Kom dan eerst een keer langs bij onze woonwinkels op de woonboulevard in Almelo, de woonboulevard in Apeldoorn of de woonboulevard in Zevenaar!

Wil je persoonlijk advies bij het kiezen van de beste vloerkleden?

Wil je persoonlijk advies bij het kiezen van de beste vloerkleden?

Wil je persoonlijk advies bij het kiezen van de beste vloerkleden? Maak dan een afspraak door op de knop hieronder te klikken!

Maak een afspraak

Bekijk ook